Press

det-noegne-menneske.dk      &      the-naked-human-art.com

Tirsdag/Thuesday d. 3 Juni 2014

Under udstillingen i Den Gule Villa kom vi både i Frederiksberg Bladet og i Københavns TV.

While exhibiting in Den Gule Villa we was in Frederiksberg lokal newspaper and in Copenhagen TV.

THE PRESS

PRESSEOMTALE


Her kan du læse hvad pressen har skrevet om "det NØGNE menneske" med ældste indlæg først.


Here you can see what the press has written about "the NAKED human art". The oldest is first.


Mere kommer/more will come:

PRESSEMEDDELSE 2014:


det NØGNE menneske


Udstilling ved kunstnerne Line Taarnberg, Lotte Kjøller, Annelise Jarvis Hansen,

Lotte Horne, Jeff Ibbo, Olav Johannisson, Esben Fog og Barry Pringle

Den 10. – 27. juni

Tirsdag kl.11-18, onsdag til fredag kl. 11-16

Gratis adgang

Fernisering med klassisk musik

Fredag den 6. juni 2014 kl. 16 – 18.


det NØGNE menneske

Kunstudstillingen ”det NØGNE menneske” er en udstilling med otte kunstneres syn på den nøgne krop ud fra forskellige tolkninger og overbevisninger. Den nøgne krop har i århundreder vakt beundring, interesse, harme og skændsel. Men hvordan har den nøgne krop det egentlig anno 2014? Udstillingen i Den Gule Villa giver flere bud på spørgsmålet gennem en bred palet af kunstværker, og sætter oplevelsen af den nøgne krop og nøgenhed i centrum.

Med maleri, fotokunst og skulptur illustrerer kunstnerne Line Taarnberg, Lotte Kjøller, Annelise Jarvis Hansen, Lotte Horne, Jeff Ibbo, Olav Johannisson, Espen Fog  og Barry Pringle kroppens mangfoldighed ved hjælp af hvert deres unikke kunstneriske udtryk og perspektiv.

I løbet af udstillingsperioden kan man udover de enkelte kunstværker selv forsøge sig som ’kunstner’ og gengive kroppens former og kurver i rækken af croquisworkshops fordelt på tre lørdage. Interesserer man sig for nøgenhed og naturisme er der desuden mulighed for at blive klogere på livet som naturist, når exformand for Kim Bindesbøll holder foredrag lørdag den 21. juni. Croquis workshop

Lørdag den 14., 21. og 28. juni kl. 11-14

Gratis tilmelding til Lk@Lk-kunst.dk.

Forkundskaber er ikke nødvendigt og alle er velkomne. Materialer medbringes selv.


Det nøgne menneske: Foredrag med Kim Bindesbøll

Lørdag den 21. juni kl. 14.30

Gratis tilmelding til Lk@Lk-kunst.dk

Kim Bindesbøll, den tidligere formand for Danske Naturister, vil denne eftermiddag holde foredrag med: Det nøgne menneske - om blufærdighed og nøgenhed i personligt, socialt og samfundsperspektiv


Kontaktoplysninger

For yderligere information og billedmateriale kontakt: Lotte Kjøller, Lk-kunst.dk / 23830717 eller kulturkonsulent Tina Hou Christensen, Den Gule Villa, tich03@frederiksberg.dk / 38210921

Adressen er: Den Gule Villa, Dirch Passers Allé 2, 2000 Frederiksberg

 

det NØGNE  menneske                                           

Oversæt / Translate

PRESSEMEDDELSE 2017:


”Det Nøgne Menneske” på SAK


SAK Kunstbygning åbner dørene lørdag den 28. januar kl.14 for temaudstillingen ”Det Nøgne Menneske”, som viser 10 meget forskellige kunstneres syn på menneskekroppen.


Kroppen har gennem hele menneskets historie været omdrejningspunktet for vores forståelse af os selv og vores plads i verden – tænk blot på Venus af Willendorf, de mange kristusfigurer, Leonardo da Vinci´s studier af kroppen og vor tids plastikkirurgi. Kroppen afspejler tiden på godt og ondt – således har kroppen været beundret, skabt begær, skamfølelse, harme og rædsel. Den har i nogle tilfælde været hellig og i andre sammenhænge blot et objekt. Vores forestillinger om, hvad der er skønt og grimt, tager ofte udgangspunkt i kroppen. Og ikke mindst i dag med Snapchat, Facebook og selfies har kroppen en central plads i vores bevidsthed. Og den er svær at blive klog på denne fantastiske krop, som afspejler så mange modsatrettede følelser.

Hvordan har kroppen det så egentlig i dag? Temaudstillingen kommer med flere bud på spørgsmålet gennem en bred vifte af fotografier, malerier, tegninger og skulpturer, der sætter oplevelsen af den nøgne krop i centrum for fortolkning.


Deltagerne på udstillingen er Line Taarnberg, Lotte Kjøller, Annelise Jarvis Hansen, Lotte Horne, Jeff Ibbo, Olav Johannisson, Grethe Tranberg, Lars Kræmmer, Esben Fog og Barry Pringle.

På ferniseringsdagen vil der være mulighed for at tegne croquis og få råd og vejledning af Jeff Ibbo.

Udstillingen har fernisering den 28. januar kl. 14-16.

Udstillingsperioden er 29. januar – 5. marts 2017.

SAK Kunstbygning, Vestergade 27, 5700 Svendborg. Tlf. 62 22 44 70 Åben tirs.-søn. 11-16. www.sak.dk


Af: Mogens Palm, leder af SAK Kunstbygning.

Fyens stifttidende: Fyens.dk 31. januar 2017


Kunst: Maskeret nøgenhed

Iben Friis JensenAnmeldelse

Bombardement af nøgne kroppe på SAK Kunstbygnings aktuelle udstilling "Det Nøgne Menneske" med kunstgruppen af samme navn

10 vidt forskellige kunstneres syn på menneskekroppen giver et veritabelt kropsbombardement.

For nøglehulskiggeren vil udstillingen "Det Nøgne Menneske" i SAK Kunstbygning, Vestergade i Svendborg, derfor ikke give noget erotisk kick: More is less, kan man konkludere. Udstillingens hundredevis af nøgne kroppe er som at træde ind i en nudist-lejr, alene nøgenhedens volumen af-erotiserer objektet.


Det nøgne menneske

Kunstbygningen SAK, Vestergade 27, Svendborg

Udstilling indtil 5. marts, tirs-søn 11-16


Deltagende kunstnere: Line Taarnberg, Lotte Kjøller, Annelise Jarvis Hansen, Lotte Horne, Jeff Ibbo, Olav Johannisson, Grethe Tranberg, Lars Kræmmer, Esben Fog, Barry Pringle.


Men for kunstnere har menneskets krop altid været en kilde til inspiration og forundring, og forundringen gives i høj grad videre på udstillingen "Det Nøgne Menneske", der vises til og med 5. marts.

Kvindekroppe en masse, lidt færre mandekroppe, tykke kroppe, tynde kroppe. Kropsdyrkelsen går så vidt, at ansigterne ofte er gemt bag masker - af og til endda drejet 180 grader, så kroppen får et surrealistisk udtryk  i de sort/hvide fotos, som tre af kunstnerne bidrager med.

 

Krop og kunst

Kunst og krop hører uløseligt sammen, og derfor er det også interessant at opleve så forskellige kunstneres bud på, hvordan kroppen indgår som del af et værk: Fra Esben Fogs brug af den sammenkrøbne krop, der ligger så statisk som en marmorsten på stranden og til samme kunstners fantasirigdom udtrykt i tableauer, hvor et ældre ægtepar sidder mod en tapetmønstret væg med billeder af nøgle mennesker krybende ud og ind af ornamenterede guldrammer. Eller hans lige så opsigtsvækkende portræt af to påklædte mennesker med gorillamasker foran en væg med lutter billeder af nøgne figurer - også med abemasker. Tænk lige over det!

Barry Pringle bidrager med meget forenklede og æstetisk smukke fotos - enten overbelyste i serien "Line Nudes" eller underbelyste i serien "Masked Nudes": Kroppe tegnet med få næsten grafiske linjer eller som monumentale objekter af folder og hulninger.

Tredje kunstner, som skal fremhæves blandt de 10, er Jeff Ibbo, der med sine stærke koloristiske og legemsstore malerier også arbejder med forenklingen og med at gøre kroppen til tegn. Med kraftige kontratherende konturlinjer rammer han kroppen ind og frigør den fra pornografiens svøbe. Også selv om han med få streger og stærke farver formår at male "stiv pik og håret tilbage".Og så artiklen som den burde være hvis den ikke var beskåret i Kunstavisen 18/2 2017:


Det Nøgne Menneske på SAK

Menneskekroppen under lup.

Ti billedkunstnere udtrykker via malerier (olie eller akryl på lærred, gouache på håndlavet papir) tryk eller digitaltryk, fotos, tegninger og skulpturer deres opfattelse af menneskekroppen.

De ti kunstnere er Line Taarnberg, Lotte Kjøller, Annelise Jarvis Hansen, Lotte Horne, Jeff Ibbo, Olav Johannisson, Grethe Tranberg, Lars Kræmmer, Esben Fog og Barry Pringle.

Kvalificerede kunstnere udnytter udstillingsrummene fint

Så vidt muligt har alle kunstnere fået tildelt egne rum. Det fungerer fint.

Fotografen Esben Fog, der er uddannet arkitekt, har udstillet siden 2000. Han arbejder med iscenesat fotografi, dvs. billeder der er udtænkt på forhånd og iscenesat af fotografen. Ofte er der tale om trickfotos, fx fotos hvor den samme person optræder flere gange i det samme billede. Alle tricks bliver lavet med gamle fotografiske teknikker. Han maler selv baggrunde, og ofte er en del af rekvisitterne hjemmegjorte. Billederne bliver fremkaldt og kopieret i eget mørkekammer, jf. ”levende billeder II”, hvor Fog har bygget en kunstig væg, og hvor modellerne står inde bag billedrammerne og kigger ud. Samme to modeller sidder på stolene og ser på hinanden ud af billedrammerne. Der er tale om en dobbelteksponering på samme negativ. Fog opsøger datidens langsommelige teknik, netop for at være med i processen.

Fotografen Barry Pringle, der er uddannet på Guildford and Royal School of Art, London 1966-71 indfanger gennem fotografiet den nøgne krop på en usentimental og direkte måde.

Line Taarnberg, der er født i 1964, er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler 1984-92. Hun angriber det nøgne menneske fra mange vinkler og mange teknikker. Hun er optaget af både fotografi, video og maleri. Hendes parafraser over store billedkunstnere i barokken og rokokoen er forfriskende. Hun giver fx et humoristisk kvindeligt bud på en kvindelig Bacca, i modsætning til Caravaggios Bacchus. Det sensuelle er i centrum uden at blive for pågående.

Jeff Ibbo udstiller en række fine kvindemodel malerier og veloplagte kvindeskulpturer i stentøj. Det samme er tilfældet med Lars Christian Kræmmers sensuelle kvindemodeller.

 

Grethe Tranberg har en række fine eventyrlige og fortællende malerier og især stentøjsskulpturer udstillet. Hendes  farvemættede værker sprudler af intensitet. Annelise Jarvis Hansen opererer med forholdet mellem harmoni og disharmoni, billedopbygningsmæssigt såvel som emnemæssigt

Fortællende og drømmende motiver

Fortællende og drømmende motiver er der også i Lotte Hornes billeder. I sarte farver behandler hun litterære temaer, hvor mennesket er mere eller mindre nøgent. Mennesket ses i tænkte situationer, hvor der synes at være en hovedhandling og flere bihandlinger, jf. maleriet: ”Der findes et liv før døden” (olie og sand på lærred, 80 x 80 cm), hvor handlingen i billedet fremstår som ”a stream of consciousness”, hvor det måske drejer sig om at nå det hele, mens tid er!

Olav Johannisson og Lotte Kjøller

Olav Johannisson arbejder med malerier, ler- og træskulpturer. Hans malerier er ekspressionistiske i farve og form, mens lerskulpturerne har en udpræget tyngde. De mange træskulpturer står kraftfulde og rå, jf. Skulptur i egetræ, 2015, H: 165 cm. Disse kvindemodeller synes afledt af Venus fra Willendorf (en urkvinde langt fra nutidens mannequin-mål).

Lotte Kjøller udstiller værker af forskellig art og materiale. Bedst er hun i det underspillede, således som det udtrykkes i stentøjsler-skulpturen: Vippetå, 2016 og Livløber, akryl på lærred, 340 x 110 cm.

Alt i alt en flot og varieret udstilling

Udstillingen på SAK i Svendborg vises frem til 5. marts

Lise-Lotte Blom


Illustrationer

1)      Lotte Horne, f. 1943

Der findes et liv før døden, 2015

Olie og sand på lærred, 80 x 80 cm.4

2)      Esben Fog

Levende billeder II, 2016

Foto taget med analog kamera af kunstneren

3)      Olav Johannisson

Uden titel, 2015

Egetræ, H: 165

4)      Lotte Kjøller, f. 1966

Vippetå, 2016

Stentøjsler (uden glasur), 30x15x36 cm

   Lise-Lotte Blom

PRESSEMEDDELSE 2018:


af kunstnergruppen det NØGNE menneske bestående af:

Line Taarnberg, Esben Fog, Lotte Kjøller & Olav Johannisson

GÆSTEUDSTILLERE: Dorte Bundesen & Helle Rask Crawford

8. – 29. april 2018

CROQUISEVENT lørdag d. 14 april kl. 13-15 af Lotte Kjøller

FOREDRAG lørdag d. 21 april kl. 13-14 om det nøgne menneske med Kim Bindesbøl

FINISSAGE m. ARTIST TALK fredag d. 27 april kl. 15-17 af Lotte Kjøller

I april måned er der mulighed for at opleve en temaudstilling af kunstnergruppen det NØGNE

menneske. Udstillingen, der både rummer foto, video, maleri, illustrationer og skulptur, viser

seks kunstneres meget forskellige syn på menneskekroppen ud fra forskellige tolkninger og

overbevisninger.

Kroppen har gennem hele menneskets historie været omdrejningspunktet for vores forståelse af os selv og vores plads

i verden – tænk blot på Venus af Willendorf, de mange kristusfigurer, Leonardo da Vincis studier af kroppen og vor tids

plastikkirurgi. Kroppen afspejler tiden på godt og ondt – således har kroppen været beundret, skabt begær,

skamfølelse, harme og rædsel. Den har i nogle tilfælde været hellig og i andre sammenhænge blot et objekt. Vores

forestillinger om, hvad der er smukt og grimt, tager ofte udgangspunkt i kroppen. Ikke mindst i dag med Snapchat,

Facebook og selfies har kroppen en central plads i vores bevidsthed. Og den er svær at blive klog på – denne

fantastiske krop, som afspejler så mange modsatrettede følelser.

Hvordan har kroppen det så egentlig i dag? Det kommer temaudstillingen Det NØGNE menneske med flere bud på

gennem en bred vifte af fotografier, video, malerier, tegninger og skulpturer, der sætter oplevelsen af den nøgne krop i

centrum for fortolkning og udtrykker kroppens mangfoldighed ved hjælp af hver kunstners unikke kunstneriske udtryk

og perspektiv.

Ligesom Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Picasso og mange andre kunstnere, er kunstnergruppen professionelle

kunstnere, der bruger det nøgne menneske som model og inspiration i deres kunst. De interesserer sig for mennesket

og dets krop og sind, men på vidt forskellige måder – akkurat som fortidens mestre.

Olav Johannisson har gang i en alsidig virksomhed. Der udføres skulpturer i sten, ler, bronze og senest også i træ. Der

males på div. materialer, og det bliver til nips eller tonstunge sager, som kommer på udstilling eller til en

udsmykningsopgave. På udstillingen vises arbejder i ler, bronze, træ samt malerier. Udtrykket er naturalistiske om end

med en ekspressiv og rå fremtræden.

Esben Fog arbejder primært med ”gammeldags” filmkameraer og kun med større negativformater. Han fremkalder og

kopierer selv i eget mørkekammer.

Han arbejder mest med iscenesat fotografi, dvs. billeder som er udtænkt på forhånd og iscenesat af fotografen - ofte

med brug af trickteknikker.

Det enkelte billede kan være længe undervejs, når der eksempelvis skal males baggrunde, laves kulisser osv. På

udstillingen vil man, som noget nyt, kunne se enkelte digitale fotos i farve.

Lotte Kjøllers malerier tager næsten altid udgangspunkt i menneskelige relationer. Helt konkret ses ofte et eller to

mennesker i en situation. En del situationer foregår i naturen, en del i et lukket interiør. Musik, leg og drømmesekvenser

er skildret i flere af hendes billeder. Lotte Kjøller har udført en række billeder, der omhandler menneskelig forvandling.

Her forstået som både forvandling og forandring, dvs. menneskets evne til at forandre sig gennem livet. Dette skildres

gennem motivet såvel som farven. Farveholdningen er sprudlende og ekspressiv. Af og til anvendes guld og sølv som

en glitrende understregning af bevægelse i direkte eller overført betydning.

For Line Taarnberg er det nøgne menneske billedet på uskyld, renhed, krop, sensualitet, seksualitet og forførelse. På

billedet bliver synssansen forført – på film forføres vi via syns- og høresansen. Hun synes, det er spændende at arbejde

kunstnerisk med vores sanseoplevelser. Kan man smage Adams æble til Eva, eller omvendt, bare ved at se på et

billede, der illustrerer det?

Dorte Bundesen arbejder i mange forskellige materialer og med mange forskellige teknikker –dels for at finde frem til

lige det materiale, der bedst kan udtrykke den historie hun ønsker at fortælle – og dels fordi hun er en nysgerrig sjæl,

der gerne vil undersøge nye udtryksmåder. I den serie, hun her præsenterer, har hun arbejdet med to fysiske lag i

samme billede – et lag til en baggrund, og et til motivet "det nøgne menneske". Kunstneren er især interesseret i den

skyggevirkning der fremkommer, når der kastes lys på billedet.

Helle Rask Crawford refererer ofte til klassiske myter i sine skulpturer, men det vil være forkert at kalde hende for en

klassisk billedhugger. Man kunne derimod kalde hende for en anti-klassisk kunstner. Hendes skulpturer er ekspressive,

dynamiske, sensuelle og humoristiske. De er fulde af fart, fantasi og fabulerende fortællinger.

Sammen med det ekspressive udtryk med tydelige spor af fingrenes arbejde, den ofte voldsomme dynamik i

kompositionen, sensualiteten og det fabulerende indhold i skulpturerne generelt, er det arbejder som disse, der viser

Helle Crawford som den på én gang traditionsbevidste og helt igennem originale kunstner, hun er.

Deltagerne på udstillingen er:

Line Taarnberg (foto, video og maleri), www.kunstdk.dk/kunstner/line_taarnberg

Esben Fog (foto), www.esben-fog.dk

Lotte Kjøller (maleri, skulptur og artistbooks), www.lk-kunst.dk

Olav Johannisson (maleri og skulptur), www.olavjohannisson.dk

GÆSTEUDSTILLERE: Dorte Bundesen & Helle Rask Crawford

Fælles for kunstnerne er at de arbejder med det NØGNE menneske i deres kunst. De er fremsynede og nyskabende og leger gerne

med folks blufærdighed gemmen happenings og workshops. Flere af dem har gennem hele livet trodset alverdens bornerthed og

brugt "mennesket og dets nøgenhed" som udgangspunkt i deres kunst. De ved godt at deres tema skaber debat. En debat de

ønsker at bidrage til.

Læs mere om kunstnergruppen på: www.the-naked-human-art.com


AF: Mette Kristensen, Leder Af Kunsthal vARTe

Netaviserne jv.dk,  stiften.dk, fyens.dk, Lemvig Folkeblad, vafo.dk,  15. April 2018


Kunst: De skitserer den nøgne sandhed


Af: Malene Wonsbek

Foto: Martin Ravn.

Karen Vendler fra Varde lærte at tegne hos en maler i Indien. Det er nu 30 år siden.- Den nøgne krop er det bedste grundlag for at lære at tegne, for der udfordres man af skygger og former. Jeg har også været til croquis hvor modellen havde tøj på, og det er ikke det samme, indrømmer Karen der sidder til venstre for underviser Lotte Kjøller.


Gennem udstilling med billeder, skulpturer, croquis-event og senere på måneden oplæg med nøgen foredragsholder håber billedkunstner Lotte Kjøller at puste til den vestjyske blufærdighed.


Varde: I København har billedkunstner Lotte Kjøller mange croquis events for både kunstnere under uddannelse, for sjov til en polterabend eller som en happening i forbindelse med ferniseringer. En event hun med største naturlighed også ville præsentere i Varde på galleri vARTe.


- Først da jeg, fra mit hjem på Østerbro, begyndte at lede efter en lokal croquismodel, tænkte jeg: "Hvad er det, jeg kommer over til?", tilføjer hun med et finurligt smil.


" Den slags bruger vi ikke" og "det vil vi helt sikkert ikke have noget med at gøre" var svarene fra de kunstneriske kontakter som Lotte Kjøller opsøgte.

 

Vort samfund er en mærkelig blanding af bornerthed og frisind.

Lene Søndergaard, Varde, deltager på croquiseventen


 


LOTTE KJØLLER

Lotte Kjøller er 52 år, født og opvokset Køge og er uddannet kunstner hos Jeff Ibbo i København og et kunstakademi i Paris. Hun slog for alvor igennem som billedkunstner i 1995, hvor hun blev antaget på Kunstnernes Efterårsudstilling. Lotte Kjøller har malet siden hun var to år og er mest kendt for at male nøgne mennesker. Hun har eget atelier i Vanløse, er en flittig kunstner, udstiller og underviser. Billedkunstner Lotte Kjøller er leder af kunstgruppen "Det nøgne menneske" der i hele april måned udstiller på galleri vARTe, Smedegade 35 i Varde. Lotte bor i hele perioden i kunstner-boligen tilknyttet galleriet, og man er velkommen til at kigge ind og følge hendes arbejde.

Yderligere information: www.lk-kunst.dk og www.varte.dk


 


Nysgerrigheden sejrer

Men en model fandt hun. (modellen, navnet er red. bekendt) fra Skanderborg, der også er formand for Danske Naturister i Østjylland.


- Jeg har været croquismodel før, men det er godt nok nogle år siden, så jeg er lidt nervøs, indrømmede han umiddelbart før de ti deltagere indtog deres pladser og begyndte at skitsere ham.


- Croquis er fransk og betyder at lave skitser især efter nøgenmodeller. Vi ser på kurver, farver og menneskets proportioner, fortæller Lotte Kjøller, der glæder sig over at mødet med vestjyderne indtil nu har været utrolig positivt, og slet ikke så snerpet som hun havde frygtet.


- I mine første 14 dage har jeg vel gennemsnitlig haft 15 besøgende om dagen. Folk er venlige og meget nysgerrige. I forhold til København fornemmer jeg helt klart at en udstilling som denne og ikke mindst en croquis-event udfordrer vestjyderne på deres blufærdighed. Men det er også meningen, tilføjer Lotte Kjøller, der er vant til, at folk synes hun er et meget sammensat menneske.


 


NØGEN FOREDRAGSHOLDER


Lørdag den 21. april klokken 13 holder Kim Bindesbøll Andersen foredrag i galleri vARTe om "det nøgne menneske". Han er opvokset med en konservativ opfattelse af nøgenhed som seksuel og anstødelig. I dag er han formand for danske naturister i Jylland Nord. Tilhøreren vil blive udfordret med sit syn på det nøgne menneske ikke mindst fordi foredragsholderen holder sit oplæg uden at have en trævl på kroppen. Fredag den 27. april fra klokken 15-17 er der efterfernisering og foredrag ved Lotte Kjøller


Kristen nøgenmaler

Nok er hun kunstneren, der maler billeder med erotiske og seksuelle stemninger, men hun er også et meget kristent menneske. Og det skaber forvirring.


- Først og fremmest synes jeg, at menneskekroppen er smuk uanset om den er ung eller gammel, slank eller kurvet. For mig er det nøgne menneske et ærligt og sårbart menneske, der ikke kan gemme sig bag masker, facader eller påklædning. Igennem hele menneskets historie har kroppen været omdrejningspunktet for vores forståelse af os selv og vores plads i samfundet, siger Lotte Kjøller der med udstillingen i vARTe vil skabe en venlig protest.


- I Nordsjælland oplever jeg, at unge er blevet voldsom blufærdige. En del af deres hverdag går op i at være så perfekte som mulig. Jeg kender mange unge, der som 18-årige aldrig har set deres søskende eller forældre uden tøj. Og den samfundsudvikling ønsker jeg at sætte spørgsmålstegn ved. Er det virkelig den vej vi vil gå? spørger hun, inden hun atter guider croquisdeltagerne der med blød blyant, akvarel eller oliekridt på papir formidler det, det hele handler om nemlig den nøgne sandhed...

Jydske Vestkysten 15. April 2018


Kunst: De skitserer den nøgne sandhed


Af: Malene Wonsbek

GoVarde.dk 18 April 2018

Lørdag er der foredrag om Det NØGNE menneske

Af Ulla Højgaard

I april måned er der mulighed for at opleve en temaudstilling af kunstnergruppen det NØGNE menneske. Udstillingen, der både rummer foto, video, maleri, illustrationer og skulptur, viser seks kunstneres meget forskellige syn på menneskekroppen ud fra forskellige tolkninger og overbevisninger.


Kunstnergruppen består af: Line Taarnberg, Esben Fogh, Lotte Kjøller & Olav Johannisson.


GÆSTEUDSTILLERE: Helle Mie Hellesen, Dorte Bundesen & Helle Rask Crawford.


Kroppen har gennem hele menneskets historie været omdrejningspunktet for vores forståelse af os selv og vores plads i verden – tænk blot på Venus af Willendorf, de mange kristusfigurer, Leonardo da Vincis studier af kroppen og vor tids plastikkirurgi. Kroppen afspejler tiden på godt og ondt – således har kroppen været beundret, skabt begær,

skamfølelse, harme og rædsel. Den har i nogle tilfælde været hellig og i andre sammenhænge blot et objekt. Vores forestillinger om, hvad der er smukt og grimt, tager ofte udgangspunkt i kroppen. Ikke mindst i dag med Snapchat, Facebook og selfies har kroppen en central plads i vores bevidsthed. Og den er svær at blive klog på – denne

fantastiske krop, som afspejler så mange modsatrettede følelser.


Hvordan har kroppen det så egentlig i dag? Det kommer temaudstillingen Det NØGNE menneske med flere bud på gennem en bred vifte af fotografier, video, malerier, tegninger og skulpturer, der sætter oplevelsen af den nøgne krop i centrum for fortolkning og udtrykker kroppens mangfoldighed ved hjælp af hver kunstners unikke kunstneriske udtryk

og perspektiv.


Ligesom Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Picasso og mange andre kunstnere, er kunstnergruppen professionelle kunstnere, der bruger det nøgne menneske som model og inspiration i deres kunst. De interesserer sig for mennesket og dets krop og sind, men på vidt forskellige måder – akkurat som fortidens mestre.

Olav Johannisson har gang i en alsidig virksomhed. Der udføres skulpturer i sten, ler, bronze og senest også i træ. Der males på div. materialer, og det bliver til nips eller tonstunge sager, som kommer på udstilling eller til en udsmykningsopgave. På udstillingen vises arbejder i ler, bronze, træ samt malerier. Udtrykket er naturalistiske om end

med en ekspressiv og rå fremtræden.


Esben Fog arbejder primært med ”gammeldags” filmkameraer og kun med større negativformater. Han fremkalder og kopierer selv i eget mørkekammer.

Han arbejder mest med iscenesat fotografi, dvs. billeder som er udtænkt på forhånd og iscenesat af fotografen – ofte med brug af trickteknikker.

Det enkelte billede kan være længe undervejs, når der eksempelvis skal males baggrunde, laves kulisser osv. På udstillingen vil man, som noget nyt, kunne se enkelte digitale fotos i farve.


Lotte Kjøllers malerier tager næsten altid udgangspunkt i menneskelige relationer. Helt konkret ses ofte et eller to mennesker i en situation. En del situationer foregår i naturen, en del i et lukket interiør. Musik, leg og drømmesekvenser er skildret i flere af hendes billeder. Lotte Kjøller har udført en række billeder, der omhandler menneskelig forvandling.

Her forstået som både forvandling og forandring, dvs. menneskets evne til at forandre sig gennem livet. Dette skildres gennem motivet såvel som farven. Farveholdningen er sprudlende og ekspressiv. Af og til anvendes guld og sølv som en glitrende understregning af bevægelse i direkte eller overført betydning.


For Line Taarnberg er det nøgne menneske billedet på uskyld, renhed, krop, sensualitet, seksualitet og forførelse. På billedet bliver synssansen forført – på film forføres vi via syns- og høresansen. Hun synes, det er spændende at arbejde kunstnerisk med vores sanseoplevelser. Kan man smage Adams æble til Eva, eller omvendt, bare ved at se på et

billede, der illustrerer det?


Dorte Bundesen arbejder i mange forskellige materialer og med mange forskellige teknikker –dels for at finde frem til lige det materiale, der bedst kan udtrykke den historie hun ønsker at fortælle – og dels fordi hun er en nysgerrig sjæl, der gerne vil undersøge nye udtryksmåder. I den serie, hun her præsenterer, har hun arbejdet med to fysiske lag i

samme billede – et lag til en baggrund, og et til motivet “det nøgne menneske”. Kunstneren er især interesseret i den skyggevirkning der fremkommer, når der kastes lys på billedet.


Helle Rask Crawford refererer ofte til klassiske myter i sine skulpturer, men det vil være forkert at kalde hende for en klassisk billedhugger. Man kunne derimod kalde hende for en anti-klassisk kunstner. Hendes skulpturer er ekspressive, dynamiske, sensuelle og humoristiske. De er fulde af fart, fantasi og fabulerende fortællinger.


Sammen med det ekspressive udtryk med tydelige spor af fingrenes arbejde, den ofte voldsomme dynamik i kompositionen, sensualiteten og det fabulerende indhold i skulpturerne generelt, er det arbejder som disse, der viser Helle Crawford som den på én gang traditionsbevidste og helt igennem originale kunstner, hun er.


FAKTA:

Udstillingen er fra den 7.-29. april 2018


Sted: Kunsthal vARTe, Smedegade 35, (indg. fra Spigerborgade) Varde


Lørdag den 21. april er der et foredrag om “det nøgne menneske” med Kim Bindesbøll Andersen hvor man der findes en hemmelighed involveret så man vil blive prøvet på sin blufærdighed og nok vil få et lille schok.


Bededag er der efter-fernisage hvor Lotte Kjøller vil præsentere den store installation “I begyndelsen var billedet” med maleri/installation Lotte Kjøller. Lyd: Alfredo Moreleon. – samt Artisttalk af billedkunstner Lotte Kjøller.


Du kan læse mere om kunstnerne på deres hjemmeside: www.the-naked-human-art.com

PRESSEMEDDELSE 2019


Det nøgne menneske rykker ind i PAKHUSgallerietKunstnergruppen ”det NØGNE menneske” skildrer den nøgne krop i al dens skønhed og rædsel. Lørdag d. 18. maj kl. 13 er der fernisering i PAKHUSgalleriet.

Kunstnergruppen ”det NØGNE menneske” tager i udstillingen af samme navn livtag med forskellige syn på menneskekroppen ud fra forskellige tolkninger og overbevisninger.

”Kroppen har gennem hele menneskets historie været omdrejningspunktet for vores forståelse af os selv og vores plads i verden. Den afspejler tiden på godt og ondt – og har således altid været beundret, skabt begær, skamfølelse, harme og rædsel. Den har i nogle tilfælde været hellig og i andre blot blevet brugt som objekt. Og hvordan har kroppen det så egentlig i dag? Det kommer temaudstilling ”det NØGNE menneske” med flere bud på gennem en bred vifte af fotografier, malerier, litografi og skulpturer, der sætter oplevelsen af den nøgne krop i centrum for fortolkning og udtrykker kroppens mangfoldighed ved hjælp af hver kunstners unikke kunstneriske udtryk og perspektiv”, skriver kunstnergruppen om sin udstilling.

Kunstnergruppen består af: Jeff Ibbo, Esben Fog, Lotte Kjøller, Grethe Tranberg, Barry Pringle & Olav Johannisson, og gæsteudstillerne er: Rithva Landler, Mogens Kishinovsky & Rikke Stiig

Fernisering: Lørdag d. 18. maj kl. 13-15. Udstillingen kan ses frem til d. 15. juni

Croquisevent: Lørdag d. 18. maj kl. 15-16.30 af Jeff Ibbo med dobbeltmodel i form af mand og kvinde

Foredrag: Lørdag d. 10. juni kl. 14 om det nøgne menneske med Kim Bindesbøll Andersen

Igen i år er PAKHUSgalleriet en del af Pinseruten, hvor der er ekstraordinært åbent i galleriet d. 8. juni til d. 10. juni fra kl. 10-17.
UA-86407433-1